Kéményfelújítás

 

A kéményfelújítás lépései

 

A hagyományos, égetett téglából épített kémények egy bizonyos használati idő után felújításra szorulnak. A kéményszerkezet épületen kívüli része ki van téve az időjárás viszontagságainak. A gáz égéstermékének lényegesen kisebb kilépő hőmérséklete és nagyobb vízgőztartalma okozza a hagyományos falazott kémények intenzív állagromlását. A savas kondenzátum kioldja a téglakémény fugáiból a kötőanyagot, a nedvesség a kémény falazatát átáztatja, télen ez a víz megfagyhat, falszerkezet tönkremegy, a téglák bedőlhetnek, megnehezítve, megakadályozva az égéstermék távozását. A hiba csak az egyrétegű kémények kibélelésével szüntethető meg.

A szétfagyott, épületen kívüli kéményszakaszt vissza kell bontani, újra kell építeni, és a szabványoknak megfelelő béléscsővel bélelni kell. A bélelés nagy gyakorlatot és szakértelmet igénylő feladat.

A béléscsövezés megkezdése előtt ellenőrizni kell a kéményjárat falának állapotát, az esetleges sérüléseket pedig ki kell javítani. Meg kell győződni arról is, hogy nincs-e bekötve a kéménykürtőbe más tüzelőberendezés.

A béléscsövezés történhet:

  • Merev falú béléscsővel, amelyet egyenes (kürtőelhúzás nélküli) kéményjáratnál alkalmaznak. A béléscső anyagaként a rozsdamentes acélból készülő biztosítja a legtartósabb megoldást. A rozsdamentes acélból készült béléscsövek használata gáz- és olajtüzelésű tüzelőberendezéseknél ajánlatos. A béléscsövek hossza általában 1 m.
    (lsd. Schiedel PRIMA PLUS kéményrendszer)

     
  • Flexibilis béléscsövek leginkább az elhúzott füstjáratú kéményeknél alkalmazhatók. A rozsdamentes acélból készülő csövek 100, 110, 130, 140, 150 stb. mm névleges átmérővel készülnek. A béléscsövekbe és a nyílásokba kerülő idomok beszerelése megegyezik a merev falú béléscsövekével. A béléscsöveket toldó idomokkal csatlakoztatják egymáshoz hőálló anyaggal összeragasztva, amely egyben a tömítés is.
    (lsd. Schiedel TECNOFLEX béléscső)