Betiltják a lignitet, de a füstjét még szívhatjuk egy ideig

2016.01.27 08:29

Betiltják a lignitet, de a füstjét még szívhatjuk egy ideig

Hamarosan közigazgatási egyeztetésre kerül az a kormányrendelet-tervezet, amely betiltaná a lignit árusítását lakossági tüzelőberendezésekben történő használatra. Az illetékes tárca ugyanakkor meglehetősen hosszú, 18 hónapos határidőt szabott, vagyis a lignittüzelés füstje két-három fűtési szezonon át még biztosan velünk marad.
A lignit betiltásáról szóló kormányzati tervek abból a válaszlevélből derülnek ki, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter küldött egy ellenzéki képviselői írásbeli kérdésre. „A fűtésből származó szennyezőanyag-kibocsátás a levegő minőségét jelentős mértékben befolyásolja. A rossz minőségű barnaszén, lignit használatának növekedése miatt az érintett területeken a szennyezettség meghaladja az egészségügyi határértékeket. A nem engedélyköteles tüzelőberendezések kibocsátása jelenleg szabályozatlan, azonban a tüzelőanyagok minőségi követelményeinek előírása biztosíthatja a rossz minőségű szén, lignit lakossági tüzelőberendezésekben történő égetésének megszüntetését" – írja a tárca.

„A Földművelésügyi Minisztérium által készített jogszabálytervezet a tüzelőanyagok forgalmazásának korlátozásával kívánja elérni, hogy a lakossági tüzelőberendezésekben ne használjanak magas kéntartalmú és nagy szállópor-kibocsátást okozó, alacsony fűtőértékű szilárd tüzelőanyagot. A lignittüzeléssel kapcsolatos kormányrendelet szakmai tervezete elkészült, minisztériumi belső egyeztetése hamarosan lezárul, így várhatóan jövő év elején megindulhat a közigazgatási egyeztetés is" – olvasható a válaszlevélben.

A szöveg szerint „annak érdekében, hogy az érintettek (lakosság, intézmények, tüzelőanyag kereskedők) fel tudjanak készülni a jogszabály végrehajtására, a tervezet szerint az előírások csak a hatályba lépést követő 18. hónaptól lennének kötelezőek". A miniszter ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az előzetes vizsgálatok alapján hozzávetőlegesen százezer háztartást érintene a korlátozás (leginkább az alsó jövedelmi harmadban), így a szabályozás miatt megduplázódó fűtési költségek kompenzáció nélkül komoly terhet jelenthetnek az érintettek számára.

A Levegő Munkacsoport csatlakozó közleménye szerint a bányáiban kitermelt lignitet a Mátrai Erőmű 2008-ban kezdte árusítani háztartási fűtési célra, és 2015-ben már 370 ezer tonnát adott el ilyen módon. Ez rettenetes légszennyezést okoz sok településen, sok megbetegedést és számos idő előtti halálozást idézve elő. – A Levegő Munkacsoport már többször rámutatott, hogy a lignittel történő lakossági fűtés sokkal többe kerül a társadalomnak, mint ha az érintett háztartások részére kedvezményes áron biztosítanának tűzifát – állítja a zöldszervezet.